4. Aszinkron

Szimmetrikus valami, ha a szimmetriaműveleteket elvégezve a kiindulási alakzatot az összes tükrözés és eltolás önmagába transzformálja, azaz invariánsan hagyja.

“De ha például gömbszimmetrikus fenomenológiájú intelligens élőlényeket képzelünk el…”  (Berkics Mihály,: Mennyit érnek a fogalmaink? Megoldási javaslat a tükör-problémára, in: Megismeréstudomány és mesterséges intelligencia, Budapest, Akadémia Kiadó, 1998)

“a disszimetria teszi a jelenséget (Curie Dissymmetry Principle: a physical effect cannot have a dissymmetry absent from its efficient cause.)”

“… A tükör az álnokság igazi szimbóluma, mert noha úgy tetszik, mintha az eléje rakott dolgok mind benne volnának, ez valójában nem több, mint alaptalan, puszta látszat. Ezen felül amit balról rakunk a tükör elé, az jobb kéz felől látszik, és ugyanígy, ami jobboldalt van, az bal oldalra fordul át.” (Álságos szerelem, avagy csalárdság – FALSITAD’AMORE, OVERO INGANNO, In: Cesare Ripa: Iconologica. ford. Sajó Tamás. Budapest: Balassi – MKF, 1997. 183.o.)

Bővebben:  Szimmetria (pdf), Határjelenség (pdf), A tükör két oldala (pdf), Megrendezett tükörképek

 Adott két falióra, egy normál számlapos és egy tükörfordított számlapú.

 

A normál számlapos óra mutatói tükörfordítottan járnak, míg a tükrözött számlaposé a megszokott módon, balról jobbra.

A két órát a terem sarkában, az egymásra merőleges falakon helyezem el, hogy a tükörtengely képzeletben megjelenjen.

Hozzászólás